Skip to main content

Vargánya

| Blog

A vargányagomba, az erdő egyik kincse, júniustól októberig található meg az erdőkben. Gyakran nevezik az erdei gombák királyának is, mivel ízgazdagsága miatt számtalan elképesztő étel készíthető el belőle, legyen szó akár friss, akár szárított verzióról.

Magyarországon többféle is található belőlük. Leginkább a bükk- és tölgyerdőkben érzik jól magukat. A nálunk megtalálható fajok közül kettő különösen népszerű: az ízletes vargánya (Boletus edulis), valamint a nyári vargánya (Boletus reticulatus).

Külseje robosztus. Színe barna, tönkje és kalaphúsa pedig tömör, színe jellegzetesen barna. Ha magunk gombászunk, legyünk körültekintőek! Megjelenésében könnyen összetéveszthető a mérgező tinóruval, így csak bevizsgált gombákat vigyünk haza.

Az íze nagyon aromás, különleges, mélyen diós jellegű. Elképesztően ízes, vannak, akik szerint szárítva még inkább kijönnek ezek a tipikus jegyek. Az biztos, hogy akár egy csipetnyi belőle is már nagyon különlegessé teszi a leveseket és mártásokat. Nagyon előnyös tulajdonsága, hogy ízei a hő hatására sem illannak el, ezért is olyan népszerű.

Mint ahogyan a gombák általában, a vargánya nagyjából 90%-ban vízből áll. Nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik (100 grammban közel 8 gramm fehérje van) és az állati eredetű fehérjékhez hasonló aminosavprofillal rendelkezik, amely kiválóan hasznosul és remek fehérjeforrást jelent a vegán étrendet folytatók körében is. Gombákra nem jellemző módon némi zsírt is tartalmaz (100 grammban 1.5 grammot), amely jó hír, hiszen ez esetben telítetlen zsírokról beszélünk. Ásványi anyagoknak sincs híján: kálim, foszfor, kalcium, vas, nátrium és cink is található ebben a vitaminbombában. És ha már vitaminok, akkor érdemes a fajta B1, B2, B5 és B9 tartalmát kiemelni. Az ókorban gyógyító hatása miatt is fogyasztották, a tradicionális kínai orvoslás pedig keringésfokozásra, illetve gyomor- és bélrendszeri panaszok estén alkalmazza.

Mivel erdei gombáról van szó, fontos, hogy csakis frissen szedett gombával dolgozzunk. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor tegyük el mélyhűtőbe. Tisztítás után, felszeletelve akár 2-3 hónapig is eláll a fagyasztóban, felhasználáskor pedig a frissel egyező módon használjuk.

És ha már ennyit áradoztunk erről a csodás alapanyagról, jöjjön egy vargányaleves recept:

Tejfölös vargányaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • 2 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • zsiradék
  • őrölt paprika
  • 1 nagyobb nagyobb vöröshagyma
  • 2 nagyobb nagyobb burgonya
  • 1 nagy maréknyi szárított vargánya
  • 1 l alaplé (ennek hiányában víz)

Langyos vízbe áztatjuk 30 perc erejéig a szárított vargányát. A felaprított vöröshagymát kevés zsiradékon megdinszteljük, majd rászórunk egy kiskanálnyi őrölt pirospaprikát. Erre aztán rátesszük a beáztatott, kinyomkodott gombát. Feleresztjük egy liter vízzel vagy alaplével, majd ízesítjük sóval, babérlevéllel. A krumplit meghámozzuk, kockázzuk és azt is hozzáadjuk. Ezután együtt készre főzzük. Végül hozzáadjuk a tejfölt és az összevágott petrezselymet és forralunk egyet rajta. Kész is a laktató, házias finomság!

Tipp: diétás verzióban krumpli helyett cserélhetjük a levesbetétet, így hajdinás, gerslis vargányalevest is készíthetünk.

Kóstold meg a KIOSK-verziót is: vargánya-krémleves pirított vargányával, citromos rozmaringgal és fokhagymás pirítóssal!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.