Nyersen, sülve, főve, passzírozva, mártásként, levesként – megannyi módon fogyasztható a paradicsom. Egy csodás és hálás alapanyag, ami jellegzetes ízvilággal rendelkezik, emellett azonban univerzálisan hasznosítható. Nézzük, mit kell tudni a paradicsomról és hogy készül az isteni sült paradicsomleves.
Miért előnyös, ha sok paradicsomot eszel?
A paradicsom Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, ami a 16. században jutott el Európáig. A burgonyafélék családjába tartozik, ennek ellenére igen sokáig csak dísznövényként ültették.
A paradicsom alapvetően jótékonyan hat a szervezetre. Magas a C-vitamin tartalma, 100 gramm elfogyasztásával a napi C-vitamin szükséglet 17%-át fedezhetjük, ami elég jó arány. Sok likopint tartalmaz, emiatt hatékony antioxidáns, pozitívan befolyásolhatja a vérzsírok mennyiségét, a vérnyomást, az erek állapotát.
Az előnyök sorából nem szabad kifelejteni azt sem, hogy a paradicsom nagyon finom és remekül alkalmazható mindenféle fogáshoz a konyhában. Illik a húshoz, a tésztához, más zöldségek kísérőjeként és egyedül is megállja a helyét.
Változatos és finom ételek készülhetnek belőle, például a paradicsomleves.
A sült paradicsomleves receptje
Az iskolában klasszikus menza étel a paradicsomleves, amit a jobb helyeken betűtésztával tesznek elviselhetőbbé. Azt kell mondanunk, hogy a most bemutatott paradicsomleves köszönőviszonyban sincs a menzással.
A leves különlegessége, hogy pirított zöldség adja az alapját, ettől az íze sokkal markánsabb és extrább. Nemcsak a paradicsom van tehát megpirítva, hanem a fokhagyma és a vöröshagyma is. Így jönnek ki a füstös aromák és az összeérő ízek valami mennyei kavalkádot alkotnak.
Egy igazi ínyencség, ami után mind a 10 ujját megnyalja a család apraja és nagyja. Jöjjön tehát a recept!
Hozzávalók
1,5 kg paradicsom
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só, bors, bazsalikom kakukkfű, oregánó és chili ízlés szerint
2 evőkanál vaj
olívaolaj
1 doboz paradicsomkonzerv
1 liter alaplé
Elkészítés
A sütő hőfokát állítsuk 200 fokra, paradicsomokat, a hagymákat szeljük ketté, majd tegyük a sütőbe. Helyezzük mellé a megpucolt fokhagymát, amit előtte alufóliába bugyoláltunk és meglocsoltunk egy evőkanál olívaolajjal. A paradicsomra és a hagymára locsoljunk negyed bögre olívaolajat, majd pirítsuk háromnegyed óráig.
Ezt követően egy edényben a megolvasztott vajhoz adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsomkonzervet, a sült paradicsomokat, a hagymákat a kifolyt levükkel együtt és a sült fokhagymából 6 gerezdet is.
Sózzuk, borsozzuk, majd főzzük 40 percig. Turmix vagy botmix segítségével pépesítsük a levest és jöhet is a tálalás! Ehhez egy mélyebb tányér a legmegfelelőbb, ebbe csorgassuk bele az izzó lávafolyamra hasonlító finomságot. Mellé pirítóst kínáljunk.
A sült paradicsomleves isteni fogás az év minden szakában. Gyere el a KIOSK-ba, és kóstold meg, mi hogyan készítjük!
http://kiosk.meraki.hu/eteleink/eloetelek/sult-paradicsom-leves