Skip to main content

Őszi ételek

| Blog

Itt a november, amikor már szürkébbek és rövidebbek a nappalok, hidegebbre fordul az idő, sőt már az első fagyok is beköszönthetnek. Ilyenkor nincs is jobb, mit bekuckózni egy vastag, puha pléd alá egy jó könyvvel vagy betérni kedvenc éttermünkbe egy kellemes lélekmelegítő ebédre vagy vacsorára.

Ebben az időszakban előkerülnek az almás, fahéjas, sütőtökös, diós vagy éppen káposztás ételek. Nézzünk meg néhányat tehát a fenti alapanyagok közül, vizsgáljuk meg miért is érdemes ezeket fogyasztani és melyek azok az őszi ételek, amelyek elkészíthetők ezekből az egészséges, szezonális energiabombákból.

Alma: a legismertebb

Kezdjük rögtön talán legismertebb gyümölcsünkkel az almával, amelyet a világ szinte valamennyi pontján termesztenek és bár hihetetlennek tűnik, de több ezer fajtája létezik. Ahogy egy régi közmondás tartja: "napi egy alma - az orvost távol tartja". És valóban bizonyított tény, hogy az alma különösen értékes gyümölcsnek számít. Jelentős A, B-és C vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, valamint kéntartalma is. Pektin tartalma kedvezően hat a bélflórára, de a vér koleszterinszintjét is csökkenti.

Ahogy fentebb már írtuk, mivel az egyik legismertebb gyümölcsünk, ezért felhasználási lehetőségei is szinte végtelenek. Induljunk csak ki egy jó almáspitéből, esetleg almakompótból vagy egy fahéjas almalevesből, de akár húsok töltelékeként vagy sajttal fogyasztva is remek választás.

Dió: a legértékesebb

A dió következik a sorban, amelyet legértékesebb gyümölcsünkként is emelgetnek. Hogy miért? Jöhetne egy vicces komment, hogy az ára miatt… Azonban sokkal inkább az egészégre gyakorolt hatása miatt hivatkoznak így rá. Mindenekelőtt talán azért, mert A, B és E vitaminban igen gazdag, ezáltal növekedésserkentő hatású, valamint védi izomzatunkat és idegeinket is. Különösen fontos jellemzője és talán legfőbb értéke az Omega 3 zsírsav tartalma. Magas magnézium és káliumtartalmán kívül szelén, fluor, mangán és réztartalma sem elhanyagolható, sőt bár ez csak kevesen tudják, de a leveléből tea is készíthető, köszönhetően magas C-vitamin tartalmának, amely akár bőrproblémákra is tökéletes megoldást nyújthat.

Elsőre azt gondolhatjuk, hogy a dió elsősorban sütemények ízesítésére használható, de a fenti analógiát követve, kitűnő választás lehet, akár sajtok mellé, akár saláták ropogós elemeként vagy húsok bundájának panír alapanyagaként is.

Sütőtök: az immunerősítő

Végül jöjjön a sütőtök, amely az év ezen részének talán legmeghatározóbb zöldsége, egyrészről egészségessége miatt, másrészről a Halloween okán dekorációs célra történő felhasználásából adódódóan is.

Az eredetileg Észak Amerikában őshonos növény a 16. században terjedt el Európában és bátran állíthatjuk, hogy sikere azóta is töretlen. Azonban nem csak finom, de rengeteg jótékony hatással is bír. Amellett, hogy hasznos antioxidánsokat tartalmaz (alfa-karotin, a béta-karotin vagy a béta-kriptoxantin), tápláló és magas, mint egy 94%-os víztartalmából adódóan viszonylag alacsony a kalóriatartalma. Arról nem is beszélve, hogy magas A vitamin tartalmának köszönhetően látásunkra is igen jó hatással van. A vitamin tartalma mellett C-vitamin tartalma is igen jelentős, így védi immunrendszerünket.

És hogy milyen ételeket készíthetünk belőle? Hazánkban egyre népszerűbb például a sütőtökkrémleves, amelyet akár tökmagolajjal és pirított tökmaggal is ízesthetünk, de alapanyagként is kiváló, például gnocchi, különböző brownie-k vagy piték készítéséhez is.

Végezetül jöjjön egy gyors ajánló a KIOSK kínáltából, amely téged is őszi hangulatba hoz:

A sütőtökös rizottó például vaníliás sütőtök, káposzta és tökmag felhasználásával készül, tökéletes választás lehet egy fázós téli este indításaképpen. A KIOSK Superfood saláta alapanyagai közt megtaláljuk az ánizsos sütőtököt, a csicseribórsót, a narancsot, a gránátalmát és a diót, amelyeket egy mustáros vinaigrette tesz teljessé. Bőrén sült csirkemellünket ezúttal csicsóka, sárga cékla, körte és jus kíséretében tálaljuk, de kisérőként a birsalma kompót, majd desszertként egy füstös szilva elfogyasztása is tökéletes őszi kulináris élményt nyújt majd.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.