Skip to main content

Medvehagyma

| Blog

Javában tart még a medvehagyma szezon. Sokan merészkednek ilyenkor az erdőkbe, azonban érdemes megfelelően tájékozódni a növényről, illetve gyűjtéséről is, mielőtt az ember belevág ebbe a szabadtéri gasztrokalandba.

A medvehagyma ismertetőjegyei

A medvehagyma, népiesen sásihagyma vagy poszhagyma, nevét arról kapta, hogy a barna medvék, illetve a vaddisznók előszeretettel dézsmálják termését, gyakran még a föld alól is kiássák azt. Levelei lándzsa alakúak, fényesek, élénkzöld színben pompáznak, nagyon hasonlítanak a gyöngyvirág leveléhez, mely viszont mérgező. Kinyílt virága hófehér. Illata és íze a fokhagymára emlékezteti a fogyasztót. Főként gyertyán- és bükkerdőkben, illetve ezek egyvelegében fordul elő. Szereti az árnyékos és vizes helyeket, emiatt források mentén és hegyvidékekben gyakran találkozhat vele a túrázó. Magyarországon ismert medvehagyma lelőhelyek például a Mecsek, Gerecse és Bakony, érdemes viszont tudni, hogy naponta egy személy maximum 2 kg-ot szedhet le saját fogyasztásra. A leszedett növényt légmentes dobozba lezárva, hűtőben egy hétig tárolhatod. Bakonybél környékén még Medvehagyma Napokat is szoktak tartani áprilisban, melyeket különböző túra programokkal egészítenek ki. Orfűn pedig évek óta megrendezik a Medvehagyma fesztivált. Mindkét programra érdemes kinézni, hiszen számos gasztroélményben lehet részetek.

A medvehagyma jótékony hatásai

A medvehagyma fogyasztás számos előnnyel jár. Magas vitamintartalma miatt elűzi a tavaszi fáradtságot, illetve segít pótolni a téli időszak vitaminhiányát. Tele van C-vitaminnal, emellett A-, B1- és B2-vitaminban gazdag. Kiváló magnézium, vas és cink forrás. Érdemes beiktatnod a medvehagymát étrendedbe, ha valamilyen bakteriális fertőzés van szervezetedben, ugyanis a növényben megtalálható allicin vegyületnek antibakteriális hatása van. Sokan eszik puffadás esetén, illetve emésztésserkentésre is kiváló. Vérnyomáscsökkentő, vértisztító és koleszterinlerakódást gátló csodaszer. A fűszerben található allilszulfidoknak köszönhetően rákmegelőző tulajdonságot is párosítanak hozzá. A népi gyógyászatban főleg felső légúti megbetegedések ellen vetették be. Szóval, ha eddig nem is, ezek tudatában biztosan beilleszted étrendedbe a medvehagymát.

Miként fogyaszd

A medvehagymát számtalan módon elkészítheted. Kiváló köretként, fűszerként, de főelemként is bőven megállja a helyét. Érdekessége, hogy nem csak enni, hanem inni is lehet, akár bor formájában is. A medvehagyma bor országunkban egyelőre kevésbé ismert ital, azonban érdekes kulináris élményt nyújt annak, aki elég bátor kipróbálni. A medvehagyma bor úgy készül, hogy a száraz fehérborban hosszú ideig forralják az apróra vágott leveleket, majd az így kapott italt mézzel vagy sziruppal édesítik. Sokan egyszerű fűszerként használják, például saláták, pürék, szószók vagy főételek ízesítéséhez is kiváló, egy egyszerű krumplipürével is csodákat tesz. Isteni leves készíthető belőle, melynek receptjét most megosztjuk Veletek.

Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 2 db közepes burgonya
  • 2 db közepes vöröshagyma
  • 300 ml habtejszín
  • 1 ek. vaj
  • 700 ml alaplé
  • só, bors és szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

A medvehagymát és a vöröshagymát felaprítjuk, a burgonyát meghámozzuk és apró darabokra szeljük. Vajon megpirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a medvehagymát és a krumplit. Felöntjük az alaplével, ízesítjük fűszerekkel, közepes lángon hagyjuk rotyogni. Amint megpuhul a burgonya botmixerrel pürésítjük, végül hozzáöntjük a tejszínt és összekeverjük. Tálalásnál friss medvehagymával és krutonnal kínáljuk.

Második receptünk egy különleges főétel elkészítését mutatja be: a medvehagyma főzelékét.

Hozzávalók:

  • 2 csokor medvehagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 5 dl tej
  • 2 ek. liszt
  • 1 dl tejföl
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

2 liter vizet felteszünk forrni, ebbe beleszórjuk a szódabikarbónát és a medvehagymát. Folytonos kavargatás mellett 5 percig főzzük, ezután leszűrjük. A leveleket és a tejet turmixgépbe helyezzük, a kapott masszát pedig újra a tűzhelyre helyezzük. Eközben a lisztet elkeverjük a tejföllel, ezzel sűrítve a tejes hagymapürét. Addig kell főzni, míg be nem sűrűsödik a főzelékünk. A fokhagymát áttörjük, sóval és borssal ízesítjük.
A medvehagymát számtalan módon beleillesztheted étrendedbe, kezdetben viszont inspirálódj a KIOSK receptjeiből!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.