Skip to main content

Honnan is indult a libamáj hosszú útjára?

| Blog

A libamájnak sok ezer éves története van, mely az ókori Egyiptomban indult útjára, körülbelül 5000 évvel ezelőtt. Az írásos emlékek szerint ebben az időben kezdtek el az emberek libát tenyészteni és ezzel párhuzamosan tömni is, valamint a hízott májukat étkezési célokra felhasználni.

A tömés rutinja ezt követően a mediterrán térségben terjedt tovább. Kr.e. 500-ban íródott az a görög emlék, amelyet Cratinus jegyzett fel és a konyhaművészet titkairól mesél benne verses formában.
A rómaiak szintén ismerték és fogyasztották a libamájat: Plinius írásaiból ismerhetjük Marcus Gavius Apiciust, aki szárított fügével táplálta libáit, hogy a májuk nagyobbra nőjön.  A libákat egyébként hosszú ideig – egészen Amerika felfedezéséig és a kukorica elterjedéséig – nem kukoricával hízlalták, hanem egyéb takarmányokkal, főleg fügével.

Története Magyarországon

Magyarországon a libatartással kapcsolatot fellendülés – és persze ezáltal a libának és a libamájnak a fogyasztása – a 19. század 60-as éveitől lett jellemző, amikor a tanyasi gazdálkodás és a kukoricatermelés egyre erősebbé vált. Kiemelkedő központtá vált Orosháza és a libamáj egyre inkább az egyik legkeresettebb exportcikkünkké vált világszerte.

Magyarország manapság is az elsők közt számontartott a hízott máj előállítását illetően. Hazánk libamájtermelése túlszárnyalja Franciaországét, minősége pedig a világ minden pontján maximálisan elismert. A hízott libamáj egyértelműen hungarikum, a kulináris örömök közt az egyik vezető tétel, a hazánkba látogató külföldiek és persze magyarországi ínyencek számára pedig óriási vonzerőt képvisel. Ezek alapján nem véletlen tehát, hogy a hazai gasztroegységek, éttermek majdnem 100%-ban ott találjuk a libamájat valamilyen formában.

A híres libamájkrém

Az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb fogyasztási formája a libamájnak a libamájkrém. Elkészítése egyszerű, ráadásul tartósítószer nélkül is képes hetekig elállni a hűtőben.

Hoztunk most egy szuper házias libamájkrém alapreceptet négy személyre, íme:

  • 2 evőkanál libazsír vagy vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 dkg pecsenye libamáj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál majoránna
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • 5 gerezd fokhagyma

1. A hagymát jó apróra vágjuk, ezután pedig a megolvasztott zsiradékban nagyon lassan üvegesre pároljuk azt. Ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, illetve a petrezselymet és a majoránnát és alaposan összeforgatjuk mindezeket.

2. Amíg a fűszeres-hagymás alap puhul, a libamájat alaposan megtisztítjuk és aprócska darabokra vágjuk. A májat ezt követően hozzáadjuk a hagymához és nagyon rövid ideig sütjük, csupán addig, amíg kívülről meg nem kérgesedik.
Semmiképp sem szabad kiszárítani, mert rágóssá válik és elveszíti ízét, krémességét.

3. A májat ezt követően ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a mustárt is, majd beletesszük a turmixgépbe és hadd szóljon: alaposan összeturmixoljuk a keveréket. 

Ezek után – ha még szükséges – extrán ízesíthetjük. Az elkészült krémet tegyük csatos üvegbe, ezután hűtőben pár napig eláll.

Pro tipp: ha szuflé tálkába tesszük és 100 fokos vízfürdőben kb. 1 órán át gőzöljük a sütőben, akkor akár hetekig is eltarthatjuk a krémet a hűtőben.

Ha egy igazán vagány libamáj interpretációt szeretnél megkóstolni, utad a KIOSK-ba vezessen, ahol a libamájkrémet mogyoróbundában szervírozzuk, eperrel és pirított brióssal.

Na mikor jöttök kóstolni? :)

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.