Skip to main content

Egy igen kedvelt típus: az aranydurbincs

| Blog

A halfogyasztás egészségünkre gyakorolt pozitív hatása közismert, azonban a hazai táplálkozási szokások közt nem túl gyakran fordul elő alapanyagként. Ünnepi menüben szinte mindenhol felbukkan, de az év további részében csak átlagosan tízből egy fő fogyasztja hetente, és tízből három fő pedig havi rendszerességgel. Hogy miért is jó halat enni? Most megosztjuk veletek!

 

  • Hozzájárulnak a megfelelő izomtömeg eléréséhez
    A hal igen gazdag proteinben és a fehérjék közül is a legjobb típust képviseli. Amennyiben edzésünk után fogyasztjuk, kombináljuk szénhidráttal, hogy a szénhidrát raktárokat visszatöltsük és az izmaink növekedéséhez fehérjeforrást biztosítsunk.
    Elkészítésükkör érdemes olyan konyhatechnológiai eljárást alkalmazni, amely során kevés zsiradékot használunk. Bő olaj helyett kiváló alternatíva a párolás, a sütőben sütés légkeveréssel vagy a minimális zsiradékon való megsütés.
  • Támogatja a diétát és a súlyvesztést
    A hal nagyon népszerű alapanyag, amennyiben fogyókúrás szándékaink vannak. Kalóriatartalma alacsony, és zsírok közül pedig a megfelelőket tartalmazza. Kiváló választás vacsorára, hiszen nem hízlal és nagyon sokféle módon kerülhet az asztalra.
  • Többek közt a szívnek is kedvez
    A halak az úgynevezett omega-3 zsírsavakban gazdagok. A zsírnak ez a fajtája nagyon jó hatással van az egészségre: fogyasztásával minimalizálhatók a szív-és érrendszeri betegségeknek a kialakulása. Ezt a tényt számos kutatás is igazolta, a halat gyakran fogyasztó országokban sokkal kisebb számban vannak jelen a kardiológiai problémával küzdők, mint például hazánkban.
    Amíg a telített zsírsavak károsíthatják az érfalat, addig a telítetlenek, mint például az omega-3 is segítik az érfal rugalmasságának megőrzését.
    Emelkedett vérzsír-koleszterinszint esetén is jó szolgálatot tesz, ha beiktatjuk a halakat az étrendünkbe: a jó koleszterin aránya halfogyasztással emelhető.  
    Az omega-3 a gyulladások kialakulásának esélyeit is csökkenti, továbbá a gyerekkorban a szellemi fejlődést is nagy mértékben támogatja.
  • Vitaminokban gazdag
    A halak húsa tele van értékes vitaminokkal, leginkább A és D vitaminokkal. Ezeken felül B-vitamin és ásványi anyag tartalmuk is jelentős (szelén, vas, kalcium, fluor, jód).

Egy igen kedvelt típus: az aranydurbincs

Orada, dorado, sea bream – számtalan néven ismeretes. Csodásan hangzó nevét a szemei közt lévő aranycsíkról kapta. A durbincs különféle fajtái közül ez az egyetlen, amelyet nagy mennyiségben tenyésztenek is, étkezési céllal. A hal jellegzetes küllemű: lapos, a fejénél kerekded és csillámos, ezüst pikkelyek borítják testét.

Alapvető és leggyakoribb előfordulási helye a Földközi-tenger, de emellett megfigyelhető az Atlanti-óceán amerikai partvidékétől az Egyesült Királyságon át Spanyolországig, valamint a Kanári-szigetekig. Kisebb tengeri élőlények szolgálnak táplálékául, mint rákok, puhatestűek. A sziklás, homokos tengerfenekeket preferálja, ívási időszakban pedig még mélyebbre költözik. Az aranydurbincs kétivarú, életének első szakaszában hímként, majd pedig nőstényként él.

Napjainkban főleg Észak-Olaszország partjai mentén és Spanyolországban közkedvelt tenyésztési típus. Ennek körülményei speciálisak: keltetőkben, szakemberek vezetésével történik a szaporításuk.
Horvátország területén egyenesen horvát nemzeti eledelként tekintenek az aranydurbincsra, gyakorlatilag nincs olyan partmenti étterem, ahol ne szerepelne az étlapon. Itt általában mángolddal vagy spenótos burgonyával tálalják a grillezett, sós-citromos halat. Bizonyos helyzetekben hasábburgonyával is ajánlhatják.

Az aranydurbincs egy nagy népszerűségnek örvendő halfajta, nem véletlenül: a legnemesebb fehér húsú, kellemes ízű halfajták közé tartozik. A lágyan omló halhús akár „kezdő halfogyasztóknak” is ajánlott, gyerekeknél is érdemes lehet ezzel kezdeni, hiszen puha és édeskés ízzel rendelkezik.

Az aranydurbincs egy olyan hal, amit gyakorlatilag lehetetlen elrontani. Otthon is könnyen elkészíthető, gyorsan és egyszerűen lehet belőle ízletes lakoma ebédre vagy vacsorára. Szerencsére a hipermarketek polcain is egyre inkább elérhetővé válik, ráadásul friss és egész verzióban. Ha otthon szeretnénk elkészíteni, akkor nincs szükség másra, mint egy konyhai grillre vagy jó minőségű serpenyőre. Az elkészítéshez érdemes a hal oldalát alaposan beirdalni, a hal hasát pedig alaposan megtölteni zöld fűszernövényekkel, mely lehet bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, zsálya vagy babérlevél. A konyhai vagányok kísérletezhetnek egyéb egzotikus fűszerekkel is, mint például a koriander vagy citromfű. A biztos befutó a klasszikus ízvilág, mely sót és citromot jelent – ezzel érdemes bedörzsölni a halat. Ha elkészültünk ezzel a lépéssel, tegyük fel a grillre és mindkét oldalát süssük meg, összesen 20 percig, félidőben forgatva. A mediterrán partok tehát gyorsan hazaköltözhetnek ezzel az egyszerű, de nagyszerű recepttel.

A grillen túl a sütő is remek alternatíva, ha az elkészítési módot variálnánk. Ebben az esetben a hőálló vagy jénai tál lesz a jobbkezünk. Fűszerezni hasonlóan érdemes, de a kísérletezést se vonjuk meg magunktól!

Ne feledjük a köretet se a hal mellé. Ízléstől, diétától függően ez sokféle lehet. A klasszikusok kedvelőinek a rizs vagy a krumpli különböző formái kiváló döntések lehetnek.

Az ázsiai konyha szerelmesei nyugodtan összedobhatnak a hal mellé egy szójás-gyömbéres salátát, a hagyományos ízvilág rajongói pedig biztosan nem fognak mellé, ha egy egyszerű kevert salátával teszik az asztalra.

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.