Skip to main content

Dolce vita, azaz a nápolyi pizza a KIOSK Garden-ben

| Blog

Jó idő, napsütés és az a bizonyos olasz életérzés, ez vár rátok, ha a KIOSK Garden-be látogattok. A meleg beköszöntével egyre többször vagyunk a szabadban, szeretjük érezni a nap sugarait a bőrünkön, mindez élvezetesebb a barátaink, szeretteink társaságában, miközben kedvenc italunkat kortyolgatjuk és egy fenséges pizzán osztozkodunk.

A nápolyi pizza nyomában

A nápolyi pizza hosszú múlttal rendelkezik. A történészek szerint a legelső pizza is ebben a stílusban készült az 1700-as években. A Pizza Napoletana felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára 2017-ben, azonban már 1984-ben született egy dokumentum, melyet a Verace Pizza Napoletana szervezet készített, ebben az anyagban 11 oldalon keresztül dokumentálták, hogy hogyan és miből kell készíteni az eredeti nápolyi pizzát. A dokumentum szerint ’’00”-ás, nagyon finomra őrölt lisztet kell használni, melyet 22 fokos vízzel, csipetnyi sóval és élesztővel kell dagasztani 20 percig. Utána 10-12 órán keresztül pihentetni kell a tésztát, majd kézzel kinyújtani. A pizza alap maximum 35 cm átmérőjű, széle 2 cm, míg közepe 4 mm vastagságú lehet. Sütni fatüzelésű kemencében, 450-480 °C-on, nagyjából 90 másodpercig kell. A szervezt célja az volt ezzel a dokumentummal, hogy azon pizzériákat, melyek hagyományos módon, azaz a dokumentum alapján készítik a nápolyi pizzákat, VPN minősítésekkel lássa el. Nápolyban január 17-én ünneplik a pizzaiolo, azaz pizzasütők napját.

Azok a bizonyos feltétek

A hagyományos nápolyi pizzát eredetileg háromféleképpen készítették el, a feltétek szabták meg, hogy éppen milyen pizzát eszik valaki. Két közös dolog volt azonban a pizzáknál, az egyik a fentebb leírt tészta, a másik pedig a paradicsom, illetve a belőle készült paradicsomszósz. A nápolyiak a paradicsomot a peruiaknak köszönhetik, ők hozták be először az országba ezt a lédús gyümölcsöt, melyet a déli éghajlatnak köszönhetően kiválóan tudtak termeszteni. Hamar rájöttek, hogy a paradicsomszósz fenséges feltéte a pizzakenyerüknek, így született meg a máig nagyon népszerű Margherita, melyre paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom kerül. A Margherita egyik változata a Marinara, melynél nem kerül sajt és bazsalikom a pizzára, helyettük oregánóval és fokhagymával ízesítik azt. Harmadik verzió pedig a Mozzarella di bufala, ebben az esetben a tehéntejből készült mozzarellát felváltja a bivaly mozzarella, mely egy belül krémes, laza és nedvdús sajt.

Ma már számtalan feltéttel kínálják a pizzákat, a tengergyümölcseitől kezdve, a húsosokon át, mindenki talál kedvére valót. Azonban az eredeti nápolyi pizzafeltét, akárcsak maga a pizzatészta, egyszerű és letisztult, mégis minden harapásra olyan ízélményt okoz, amira az ember tényleg csak annyit mondd, hogy ,,mamma mia”.

Nápolyi utazás a KIOSK Garden-en keresztül

Nem kell messzire utaznod, ha beleharapnál egy igazi olasz pizzába. A KIOSK Garden kemencéjében ugyanis isteni nápolyi pizzák készülnek, melyek a tésztától kezdve, a paradicsomszószón át, egészen a feltétekig megidézik a dolce vita-t. Jó hír az, hogy gluténmentes változatban is kérhetőek, így azoknak sem kell lemondaniuk a kulináris élményről, akiknek glutén problémái vannak. A KIOSK Garden-ben megtalálhatóak az alapízek, azonban akik új élményt kívánnak felfedezni, azok nyugodtan választhatják merészebb pizzáinkat. Szarvasgombakrém, nápolyi szalámi, crudo di parma, pár ízelítő, hogy mi vár azokra, akik ellátogatnak a Március 15. térre.

A KIOSK Garden várja mindazokat, akik belekóstolnának Nápoly ízeibe, illetve azon felfedezőket is, akik a városi betontenger helyett egy zöldebb környezetre várnak. Kínálatunkkal nem csak a pizza szerelmeseinek kedveskedünk, vendégeink számtalan más étel közül is választhatnak. Gyere és éld át velünk a dolce vita-t!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.