Skip to main content

Az ősz kincsei: legjobb őszi alapanyagok főzéshez

| Blog

Az őszről a legtöbb embernek a gyönyörű színek jutnak eszébe. Ez a változatosság azonban nemcsak a környezetünkben jelenik meg, hanem a gasztronómiában is: finomabbnál finomabb zöldségekkel és gyümölcsökkel kényeztet minket a természet, amikből elsőrendű fogásokat lehet készíteni.

Az ősz telis-tele van ínycsiklandó ajándékokkal, melyeket szezonális termékként ilyenkor bátran megvásárolhatunk akár a szupermarketekben is, ha pedig a saját kertünkben gyűjtjük be a finomságokat az plusz öröm az egész család számára.

Az őszi zöldségek és gyümölcsök bővelkednek vitaminokban és értékes ásványi anyagokban, és magukban hordozzák a nyári napsütés mosolygását is. Különösen fontos szerepet töltenek be az étrendben, hiszen az egyre hidegebb hónapokban a szervezetnek szüksége van az energiára és az immunerősítésre.

Nézzük, melyek a legjobb őszi alapanyagok főzéshez!

Szőlő

A szőlő az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcs, mivel cukortartalma akár a 18%-ot is meghaladhatja. Tápanyagokban igen gazdag, mind a gyümölcs, mind pedig annak leve is. Különlegessége, hogy magja és héja magas antioxidáns-tartalmú, ezen felül pedig olyan értékes anyagokat is tartalmaz, mint a kálium és a szelén. A magjából készített esszencia az idegrendszert védi és segíti az izületi gyulladások gyógyulását. Nyersen fogyasztva, desszertekben, főételekben, de még levesekben is megállja a helyét, kellemes és frissítő ízt kölcsönöz az ételeknek. Kifejezetten jól kombinálhatók különféle sülthúsokkal, de a bátrabbak akár a szőlős pizzát is kipróbálhatják!

Alma

Az almát ma már az év minden szakában frissen megvásárolhatjuk, a nemesítéseknek köszönhetően ugyanis vannak már igen korán érő és későn érő típusok is, az igazi szezonja mégiscsak ősszel van. Jellemzője, hogy egy igazi vitaminbomba, A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is tartalmaz. Megtalálható benne kalcium, vas, folsav és magnézium is, melyek mind a szervezet egészséges működéséhez járulnak hozzá. Héjában nagy mennyiségben találhatók flavonoidok, melyek antioxidáns hatású növényi anyagok. Ezek az anyagok erősítik az immunrendszert és hozzásegítenek minket a vírusok és baktériumok leküzdésében.

Sütőtök

Őszi finomság a sütőtök, aminek jellegzetes narancssárga színét a béta-karotin adja, ami az antioxidánsok táborát erősíti és az egészséges látáshoz elengedhetetlen. Támogatja a máj és a bél működését, vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. Széleskörűen alkalmazható: köretnek, sósan, édesen, salátában, levesként, turmixként és egyszerűen megsütve is nagyon ízletes. Jellegzetes ízvilágának és értékes tápanyagainak köszönhetően egészen kis gyerekek étrendjébe is beilleszthető.

Cékla

A cékla igen karakteres őszi gyökérzöldség, ami nemcsak finom, de remek és praktikus színezőanyag is. Beltartalmi szempontból tele van minden jóval: kalciumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő és zsírégető hatása van, emellett növeli az állóképességet is. Csodás krémleves készíthető belőle, köretként friss fűszernövényekkel összesütve isteni, színezőként pedig a tésztákhoz, rizottókhoz használható.

Dió

Az évnek ebben a szakában jellegzetes növénye a dió, aminek héját, belsejét is felhasználhatjuk, sőt, akár egészben is el lehet tenni a diószemeket. Nagyon értékes és egészséges gyümölcs, A-, B- és E-vitaminban gazdag, levele pedig C-vitaminban bővelkedik. A magvak általánosságban sok omega-3-zsírsavat tartalmaznak, így a dióbél is. Ennek köszönhető, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében jó szolgálatot tesz.
Leginkább kiváló édességek készíthetők belőle, de van, aki kenyérbe is belesüti jótékony hatásai és finom íze miatt. A zöld dióból bor, likőr, lekvár és különféle olajok készíthetők.

Az ősz rengeteg finomságot kínál, nincs más hátra, mint élni a lehetőséggel és csemegézni a terített asztalról!

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.