Skip to main content

Asztalfoglalás okosan – tippek, trükkök, hogy hogyan lehet tiéd az étterem legjobb asztala

| Blog

Akár szoros napirend szerint éled az életed, akár nem, az éttermi asztalfoglalás sok stressztől kímél meg. A sorban állással és az étterem választással elpazarolt időt megspórolhatod és egy jól irányzott foglalással a lehető megtöbbet hozhatod ki a vendéglátóhelyi étkezési élményből. Hát miért is ne foglalnál? Mutatjuk a foglaláshoz kapcsolódó tudnivalókat, trükköket!

Foglalj a lehető leghamarabb!

Sok esetben van lehetőség aznapi foglalásra, de amennyiben lehetőséged engedi, tervezz időben és foglalj olyan hamar, amilyen hamar csak lehetséges. Ez különösen abban az esetben fontos, ha nagyobb létszámú a társaság vagy speciális igényeknek kell eleget tenni – például különleges étrendi óhajoknak.

A legtöbb étterem rugalmas az asztalfoglalások tekintetében, az exkluzívabb fine dining helyszínek viszont gyakran megkövetelik a hetekkel, akár hónapokkal korábbi asztalfoglalásokat.

Amennyiben több, mint néhány nappal korábban és telefonon foglalsz, érdemes egy megerősítő hívást megejteni az ebéd / vacsora napján.

Ha az elérhetőség korlátozott, foglalj a kevésbé népszerű idősávban!

Egy pro tipp következik: korai vagy kései vacsora beütemezésével asztalt nyerhetsz az akár legzsúfoltabb és legnehezebben elérhető éttermekbe is. A fő idősáv elkerülésével – mely átlagosan a 18.00-21.00 órát jelenti – növelheted az esélyét annak, hogy asztalhoz juthass, akár egy népszerű napon is.

Légy udvarias!

Noha a tisztelet minden esetben alapvető fontosságú, ha egy nehéznek ígérkező foglalást próbálsz telefonon lebonyolítani, a magabiztos és határozott udvariasság biztosan célba ér és könnyíti a helyzetet.

Fontos: természetesen egy Michelin-csillagos étterem sem szeret potenciális vendéget veszíteni, így amennyiben azt a választ kapod, hogy nem áll asztal rendelkezésre az általad preferált idősávban az adott étteremben, próbáld meg vázolni a helyzeted és udvariasan kérdezd meg, hogy van-e bármilyen egyéb módja annak, hogy vendégül láthassanak.

Látogasd meg az éttermet személyesen!

A nehezen elérhető foglalások esetében jó stratégia lehet, hogy a telefon vagy e-mail helyett a személyesen próbálsz asztalt szerezni. Ez azt mutatja, hogy hajlandóak vagyunk egy kis extra erőfeszítést is tenni az asztalunk biztosítása érdekében, a házigazda pedig jó eséllyel még készségesebben áll rendelkezésre.

Késés esetén telefonálj vagy töröld időben a foglalást!

Amennyiben valamilyen okból kifolyólag törölni kell a foglalásotok, mindenképp telefonáljatok az étteremnek, amilyen hamar csak tudtok. Ha 10 percet meghaladó késéssel számoltok, szintén jelezzétek ezt. Ha ennél sokkal később értek oda, akkor pedig a telefonáláskor kérdezzetek rá a hely szabad kapacitásaira és esetlegesen fontoljátok meg a vacsora lemondását, átütemezését – hisz ne feledjétek: a foglalásokat annak érdekében veszik fel az éttermek, hogy minél több vendéget kiszolgálhassanak. Amennyiben egy késést kell menedzselniük, az befolyásolja a további vendégek foglalásait.

Foglalj online, amennyiben lehetséges!

Amennyiben az adott étteremben elérhető az online foglalás opciója (pl OpenTable, Restu, étterem saját webhelye), intézd virtuálisan asztalod! Ezek a rendszerek könnyen áttekinthetően mutatják meg, hogy mely idősávok állnak rendelkezésre, így szabadon böngészhetsz kedvedre. Online booking esetén sok esetben érkezik automatikus visszaigazolás a foglalásról, amennyiben ez nem így van, akkor érdemes telefonos megerősítést kérni az érkezés előtt egy nappal.

+1: Válaszd ki a legtutibb asztalt!

Birtokában vagy olyan pro információknak, mint „honnan csíphető el a legjobban a séf munka közben” vagy „melyik asztalnál ülve a legszebb a városi panoráma”? Használd ki az előnyöd és kérj konkrét asztalra foglalást, hátha sikerrel jársz és még jobb élményben lesz részed! J

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.