KIOSK-Budapest

webshop
Foglalás | Booking

A gin és méltó párja a tonik

| Blog

A borókabogyó gyógyító hatása már nagyon régóta, az ókor óta ismert. A gin elődei a 11-12. században megjelent gyógyszerészeti alkoholok közül kerülhettek ki. A mai gin egy égetett szeszes ital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból (minőségi változatok esetén legtöbbször gabonaszeszből) készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Sok más fűszert is felhasználnak a plusz aromatika érdekében, de ízében végül a boróka dominál.

A gin neve vagy a francia genièvre, vagy a holland jenever szóból ered, mindkettő borókát jelent. Eredettől függően sokféle típusa létezik, de alapvetően kétféle gint különböztetünk meg. A desztillált gint hagyományos módon készítik: a szeszbe borókabogyót és egyéb fűszereket áztatnak, majd újra lepárolják. Ezután pedig esetenként tiszta alkoholt, kevés cukrot, és ízanyagokat adnak hozzá. A kevert gin készítésekor valamilyen semleges szeszt kivonatokkal vagy aromákkal ízesítenek. A gin alkoholtartalma az Európai Unióban legalább 37,5%-os.

A köztudatba való bekerülést az angoloknak köszönhetjük. A 17. század végén az angol kormányzat számos rendelettel korlátozta a francia brandy importját és szeszlepárlásra buzdította a hazai főzőket. Londont a 18. század elején valósággal elöntötte a gin és megindult az ital diadalmas hódító útjára. Az angolok és walesiek egy főre eső ginfogyasztása megnyolcszorozódott, ami évi 14 gallont, azaz 53 litert jelentett.

A gin méltó párja, a tonik, szintén az angoloknak köszönhető finomság. 1600 körül egy spanyol előkelőség elkapta a maláriát Peruban és az ott őshonos chinonfa kérgével sikerült meggyógyítani: a fa kérgét megszárították és finom porrá zúzták, majd gyógyszerként alkalmazták. Később sikerrel vonták ki az őrlemény aktív hatóanyagát, a kinint, melyet a gyógyászatban is alkalmaztak ezután. Az 1800-as években az angol hadsereg Indiában állomásozó tagjai szintén ezt kapták medicínaként. Ám mivel a kinin önmagában nagyon keserűnek bizonyult, elkezdték ihatóbbá varázsolni vízzel és cukorral, valamint nagy kedvencükből, a ginből is adtak hozzá és voilá: a gin-tonik megszületett.

A gin-tonik máig az egyik legnépszerűbb long drink, népszerűségének oka a frissítő íze és a gyors elkészíthetősége.
Ha igazán különleges gin-tonik koktélokra vágysz, jó szívvel ajánljuk neked itallapunk dedikált gin-tonik szekcióját, ahol különféle aromájú ginekkel és izgalmas tonikokkal, fűszerekkel találkozhatsz!

KIOSK BUDAPEST

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36-70-311-1969

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Vasárnap
12:00 – 24:00

16:30-17:30 között konyhastop van a KIOSK-ban és cukrász részlegünk sem üzemel. Ez idő alatt ételeket és desszerteket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
Az első rendelés felvételének ideje: 11:30. Kiszállítás indulása: 12:00. Az utolsó rendelés leadásának határideje: 21:15. Konyha zárása: 22:00.
Megértéseteket köszönjük!
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.<

KIOSK BUDAPEST
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.