Skip to main content

A birsalma jótékony hatása

| Blog

Birs, birsalma, birskörte – számos néven ismert ez az igazán illatos, különleges és roppant egészséges gyümölcs. A birsalma jótékony hatása a szervezetre nem vitatható. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy miért érdemes több birsalmát fogyasztani.

Mi fán terem a birsalma?
Eredeti termőhelye Délnyugat-Ázsia, ahol a meleg mérsékelt éghajlat a domináns. A birs fán terem, amely 5-8 méter magasra nő meg. Széles lombkoronával ékeskedik, virágait április végén, május elején hozza. A termése éretlen állapotban zöld színű, idővel aranysárgára változik. Formáját tekintve, fajtától függően, az almára és a körtére is hasonlíthat.

A világon 40-50 birsfajta létezik, Magyarországon ebből 10-15 típushoz férhetünk hozzá. A legelterjedtebb típus a Bereczki, ami középkorai érésű, nagy méretű gyümölcsökkel rendelkező fajta, amely a termőhelyére igénytelen. A másik legnépszerűbb a Konstantinápolyi birs, ennek gyümölcse közepes méretű és szeptember végén lehet szüretelni. A Bereczki és a Konstantinápolyi fajtákon kívül itthon találkozhatunk még az Angersi, a Champion, a Portugál, a Mezőtúri, a Dunabogdányi, a Leskovaci és a Perbál fajtákkal.

A birsalma értékes anyaga a birsalma pektin, ami legnagyobb mennyiségben a még nem teljesen érett gyümölcs héj alatt van jelen. A gyümölcsök között a birsalmának a legmagasabb a pektintartalma. A pektint vízzel összekeverve kocsonyás anyag jön létre, ami képes magába szívni a vizet, így teltségérzetet okoz, segít beállítani a széklet megfelelő állagát. Ezeknek köszönhetően a fogyókúra alatt igen fontos szerepet tölthet be. A bélfalon egy védőréteget alakít ki, így a kórokozók nem tudnak megtelepedni, mindemellett gyulladáscsökkentő hatása révén nyugtatja az egész bélrendszert. 

A birsalma jótékony hatása

A birsalma bővelkedik rostokban és értékes vitaminokban, van benne A-, B- és C-vitamin is, illetve jól lebomló szénhidrátok. Tartalmaz rezet, szelént, vasat, kalciumot, káliumot, cinket és magnéziumot is. Magas az antioxidáns-tartalma, ami jelentősen hozzájárul a gyulladások csökkentéséhez.

Émelygés ellen
A várandóság kezdetén az émelygés tipikus panasz, ami a birsalma fogyasztásával enyhíthető. Kutatások szerint még a B6-vitaminnál is hatásosabb a nem kívánt jelenség ellen.

Reflux ellen
A reflux egy igen kellemetlen gyomorsavprobléma. A birsalma jótékony hatása, hogy étrendkiegészítőként a birsből készült kivonat segíthet a tünetek enyhítésében. 

Kezeli a gyomorproblémákat
Az emésztési problémák sokszínű változataira kiváló gyógyírt nyújt a birs. A gyomorproblémák, bélbetegségek és fekélyek kezelésében hatékony segítség lehet, nem utolsó sorban pedig hasznos a méregtelenítés során.

Mérsékli az allergiát
Az immunrendszer túlműködése az allergia, amelynek mértéke hatékonyan csökkenthető a birsalma fogyasztásával.

Erősíti az immunrendszert
Egyetlen birsalma elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin szükséglet 15%-át. Antibakteriális hatású és meggátolja a káros baktériumok, így például az E. coli és az S. aureus elszaporodását.

Csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet
A birsalma hozzájárul a káros hatású LDL koleszterin mennyiségének csökkentéséhez, miközben jótékony hatással van a jó, HDL koleszterint képződésére. Ezeknek köszönhetően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve a cukorbetegségek karbantartását is támogatja. 

Gyógyír a torokfájásra
A birsalma magja antiszeptikus, vírusölő és gyulladáscsökkentő hatású, éppen ezért a birsalma mag elfogyasztásával kezelni lehet a torokfájást is.

Véd a rák ellen
Köszönhetően annak, hogy magas az antioxidáns-tartalma, véd a rákos megbetegedésektől, a gyulladásoktól. Ha mindez nem lenne elég, még a ráncokkal is feleszi a harcot.

Megőrzi a fogak egészségét
A friss birs kiválóan alkalmas a száj higiéniájának fenntartására. Védi a fogakat, a fogínyt antibakteriális hatásának köszönhetően.

Fegyver a vérszegénység ellen
Köszönhetően annak, hogy nagy mennyiségű vasat tartalmaz, a vörös vérsejtek képződésében jelentős szerepet játszik, így kötelező táplálék a vérszegénységben szenvedők számára.

Mit készítsünk belőle?

Hazánkban kevésbé elterjedt a fogyasztás, mint mondjuk az almának vagy a körtének. Érdemes azonban törekedni arra, hogy beépítsük az étrendbe. Adunk néhány tippet, hogy milyen formában fogyasszuk!

Birs leves
A gyümölcslevesek új generációi a krémlevesek. Szerencsére birsből is lehet krémlevest készíteni mindössze a gyümölcsöket kell megfőzni, ízesíteni fahéjjal, cukorral, szegfűszeggel, citromlével, majd pürésíteni és hozzáadni egy kis tejszínt, hogy krémes, selymes állagot kapjunk.

Sült birsalma
A birsalma önmagában is igazi élvezet. A gyümölcsöket mossuk meg, vágjuk félbe, helyezzük a tepsibe és öntsünk a gyümölcsök alá egy kis vizet. Locsoljuk meg mézzel, díszítsük mazsolával, dióval, csak a képzelet szab határt az őszi kompozíciónak. Fedjük le alufóliával tegyük a sütőbe 2 órára. Kifejezetten jól megy hozzá a tejszín és a vaníliafagyi is.

Birsalmás csirke
A csirke jellemzője, hogy remekül párosítható gyümölcsökkel, a birs pedig messze híres arról, hogy passzol a különféle hús ételekhez. Így tehát, ha a csirkét és a birset mixeljük az ételben, akkor nem foghatunk mellé. A birsből isteni köretet készíthetünk püré formájában, ami kiválóan megágyaz a sültcsirkének.

Kompót
Nemcsak a cseresznyéből és a körtéből készülhet zamatos kompót, hanem a birsből is. Ahhoz, hogy a legjobb eredményt kapjuk, főzzük a gyümölcsöt cukorral, fahéjjal, esetleg vaníliával, csillagánizzsal vagy egy kis gyömbérrel. A kompótot rögtön el is lehet fogyasztani, de akár télire is eltehetjük a megfelelő tartósítással.

A birs egy tipikus őszi étel, ami ebben az időszakban az éttermek menüjében is feltűnhet. A KIOSK-nál nagy figyelmet szentelünk annak, hogy kihasználjuk az évszakokban rejlő lehetőséget és olyan idény jellegű zöldségeket, illetve gyümölcsöket építsünk be az ételekbe, amelyeket a legfrissebben tudunk beszerezni. Kíváncsi vagy, milyen menüt kínálunk a héten? Kattints, és megtudhatod, milyen finom falatok kerülnek az asztalra!

http://kiosk.meraki.hu/heti-menu

NYITVA TARTÁS

Hétfő – Szerda 12:00 – 23:00
Csütörtök – Péntek 12:00 – 24:00
Szombat – 9:00 – 24:00
Vasárnap – 9:00 – 23:00

Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy a konyhánk 16:30-17:30 között nem üzemel, ennek értelmében ez idő alatt ételeket nem szolgálunk fel az étteremben és a házhozszállítás is szünetel.
A konyhánk minden nap 22:00-kor zár.
© M15 Restaurant Kft. Minden jog fenntartva.
Made with ♥ by Meraki.